Başa
ONLINE
RANDEVU
Göz Hastalıkları » Glokom (Göz Tansiyonu)
Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom, halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen, yükselen göz iç basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan yaygın bir göz hastalığıdır. Hastalığın başlangıç döneminde genelde hastanın şikayeti olmadığı için uzun süre içinde görme siniri yıpranmaya uğrar ve bu yıpranma, hasta durumu fark ettiğinde onarılımaz düzeye gelmiş olabilir.Glokom tedavi edilmezse görme kaybına sebep olabilir.

Erken teşhis edilen glokom, gözde daha fazla yıpranma oluşmadan kontrol altına alınabilir. 30 yaşını aşmış erişkinler her yıl düzenli göz muayenesi olmalı, göz tansiyonunu kontrol ettirmeli ve gerekirse görme alanı inceleme testleri yaptırmalıdır.

Glokom nasıl teşhis edilir?

Glokom rutin yapılan bir göz muayenesi ile teşhis edilebilen bir hastalıktır. Eğer glokom şüpheniz varsa doktorunuz sizden daha ayrıntılı tetkikler isteyecektir. Tek başına göz tansiyonu ölçümü yapılması, glokom teşhisi için yeterli değildir. Karakteristik bir belirtisi olmayan bir hastalık olduğundan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Tanı ne kadar erken yapılırsa, o oranda görme sinir lifi ve görme hücresi hasarından kurtulacaktır. Glokom teşhisinde aşağıdaki yöntemler kullanılır.

• Göz Tansiyonu Ölçüm
• Görme Alanı Muayenesi
• OCT
• PAKİMETRİ

• Glokom tedavisi
Glokomun tedavisinde başlıca üç yol mevcuttur.

• İlaç Tedavisi
Öncelikle hastanın göz tansiyonu, ya gözdeki sıvının üretimini kısarak ya da çıkışını arttırarak düşürülür. Bu ilaçlar, her gün belirli aralıklarla alınan ve de hayat boyu kullanılan ilaçlardır. İlaç tedavisine rağmen hastanın, göz tansiyonu düşmüyor ve görme alanı daralıyorsa; uygulanacak tedavi yöntemi çoğunlukla ameliyattır.

• Cerrahi Tedavi
Ameliyatla, gözün beyaz kısmında bir delik açılır. Dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olan bu delikle, gözün içerisindeki fazla sıvı tahliye edilir. Ameliyat sonrası çoğunlukla glokom hastalığı ortadan kalkar. Bu durum tüm hastalarda mümkün olmamaktadır.

• Lazer Tedavisi
Göz tansiyonu tedavisinde lazer ışını ilk olarak, akut glokom krizi tedavisinde ve diğer gözün glokom krizine girmesinin engellenmesinde kullanılır. İkinci olarak kronik glokom vakalarında, göz içinde yapılan sıvının dışa çıkışını kolaylaştırmak için lazer, süzgeç benzeri dışa akım kanallarına uygulanır.



Bilimsel literatürlerden derlenerek doktorlarımız tarafından bilgi amaçlı hazırlanmıştır.